Smålands Gille

Aktiviteter

04 december 2022

Kyrksöndag i Slottskyrkan

Domsöndagen den 20 november 2022

 

När den småländska diasporan samlades utsocknes i Slottskyrkan för traditionell gudstjänst på Domsöndagen den 20 november för att höra hovpredikanten och biskop emeritus Jan-Olof Johanssons utlägg över dagens text förväntade jag mig lite svavelos som i gångna tider. Detta uteblev dock helt och hållet och istället tog han fasta på det ljusa i dagens evangelium. ”Se, jag gör allting nytt” var en återkommande ”one line”. Himmelriket är här och nu. Det viktigaste är att älska Gud, vad det nu innebär, sin nästa och inte minst sig själv. När det känns tungt tar man lämpligen en sak i taget. Man får alltid en ny chans.

Den vackra kyrkan i slottet fylldes inte bara medlemmarna i Smålands Gille, även om de utgjorde en stor del av antalet kyrkobesökare, utan till allas glädje utav den månghövdade kören ”Våghalsarna” från Madesjö i Nybro, under ledning av Inga-Lill Gustafsson. Gudstjänsten förgylldes med kraftfull och vacker sång. Solisten Antonia Szabo sköna röst fyllde kyrkorummet med ljuvliga toner. Slottskyrkans organist Mari Ljungquist Hen ackompanjerade.

Efter mässan dracks det kaffe och åts ostkaka traditionsenligt i vackra och inbjudande lokaler. Sorlets ljudnivå vittnar starkt om att smålänningarna uppskattar denna sammankomst där minnen återkallas och där den gamla hembygden och andra beröringspunkter får ventileras med såväl gamla som nya bekanta.

Slottskyrkans kyrkoråds ordförande Odd Zschiedrich berättande om det kommande 2023 års verksamhet. Året kommer att präglas av ett stort jubileumsfirande. Sverige med kungen i spetsen kommer att celebrera Sveriges 500 år som enad nation. Dessutom jubilerar Carl den XVI Gustav som regent. Han har suttit på tronen i 50 år. Prins Daniel som är född samma dag som hans svärfar blev kung får flytta på sin födelsedag.

Text och foto: Torsten Gerhardsson

Våghalsarna från Nybro sjöng
« Alla aktiviteter